Een abonnement in SMART zou je ook een strippenkaart kunnen noemen. Je verkoopt bijvoorbeeld 5 keer een behandeling, maar de klant betaalt maar voor 4 behandelingen.

Een Abonnement (strippenkaart) verkoop je in SMART voor een waarde plus een korting.
Bijvoorbeeld je klant koopt bij jou een Abonnement voor € 100,-, maar krijgt hier € 120,- waarde voor terug. De klant heeft dus in feite € 20,- korting.

Een Abonnement verkoop je in SMART op de volgende manier:

 1. Ga naar de Kassa

 2. Kies een klant

 3. Kies links in het kassamenu het kopje 'Abonnement'.

 4. Vul de waarde plus de korting in.

 5. Klik op betalen en kies de betaalwijze.

De korting van het abonnement (€20,-) wordt van de behandelomzet van die dag afgetrokken. Dat ziet er als volgt uit op het Kasoverzicht per Periode. Heb je op deze dag dus meer afrekeningen, dan zal je hier geen -20 zien staan, maar de behandelomzet van die dag.

Een abonnement is een potje geld dat op moment van verkoop geen omzet is. Dit potje met geld kan je klant inleveren bij meerdere afspraken in je salon. Zou je het meteen als omzet boeken, dan heeft de medewerker die een klant helpt met een abonnement geen omzet van die klant. Nu heeft je medewerker wel omzet van de klant die betaalt met een Abonnement.

Bijvoorbeeld

 • Abonnement met waarde € 120,-

 • Klant betaald € 100,-

 • Behandelprijs €30,-

 • Je klant kan dus voor € 120,- 4 keer in je salon komen (4x30).

 • Je klant betaalt dus eigenlijk maar € 25 per bezoek.

 • De medewerker die deze klant helpt en afrekent krijgt wel € 30,- omzet (ipv € 25,-).

 • Dit komt omdat de 'korting' van het Abonnement al bij de verkoop van het Abonnement van de behandelomzet is afgetrokken.

 • Op deze manier wordt de korting van de gehele omzet afgetrokken en heeft dit geen effect op de individuele omzet van je medewerkers.

Boekhoudkundig klopt deze manier ook. De waarde van het Abonnement is een potje geld die in je salon staat tot je klant komt. Elke keer als je klant komt haalt hij de waarde van de behandeling uit het potje geld en betaald daarmee. Pas op het moment dat je klant in je salon is geweest voor een behandeling wordt een deel van het potje geld omgezet in omzet.

Heb je het antwoord gevonden?