Salons mogen weer open!


Onderstaand zijn de dingen die je nu moet regelen:

 1. Start je SMART programma op

 2. Online boeken aanzetten

 3. Openingsuren aanpassen/ verruimen

 4. Medewerkers uren aanpassen

 5. Online boeken aanzetten

 6. Pas je bevestiging en herinneringbericht aan

 7. Doe een test: print een receptuur uit

Werk je zonder afsprakenboek?
En werk je wel met PC-Coiffure? Klik dan hier voor het volledige stappenplan.


Stap 1: Start je SMART programma op

Nu je salon weer open mag is het wel fijn als je systeem het ook gewoon doet. Open daarom een keer je SMART programma om te zien of je probleemloos op kunt starten. Heb je problemen? Bel ons dan op via dit nummer


Stap 2: Zet het online boeken weer aan

Na de vorige lockdown werd snel duidelijk dat salons die het online boeken open hadden staan binnen no-time volstonden. Het maakte de klant niet uit waar hij geholpen kon worden, als hij maar zo snel mogelijk geholpen kon worden. Daarom willen we je deze tip meegeven: Zet het online boeken zo snel mogelijk weer open voor je klanten en nieuwe klanten. Anders heb je kans dat je bestaande klanten ook gaat missen omdat die al bij een andere salon zijn geweest.

Zo zet je het online boeken weer aan:

Je kan het online boeken dus aanzetten en via het bovenstaande filmpje het online boeken tijdelijk langer dichtzetten, maar dan kunnen klanten wel voor in de toekomst online afspraken maken.


Stap 3: Openingsuren aanpassen/ verruimen

Online boeken langer dichtzetten

Wil je het online boeken langer dan 2 maart dichtzetten voor je klanten? Omdat je zelf eerst je afspraken wilt maken? Dan kan je dat doen door onderstaand filmpje te volgen:

Openingstijden verruimen

Tip: Je kan ervoor kiezen om je openingsuren te verruimen. Om aan het begin zoveel mogelijk klanten te helpen. Voorbeeld:

 • Ben je normaal van 09:00 tot 18:00 open? Dan zou je tijdelijk van 09:00 tot 20:00 open kunnen gaan

 • En mocht je normaal gesproken de maandag gesloten zijn? Dan kan je de maandag extra open gaan.

Volg onderstaand stappenplan:

 1. Eventueel extra dagen open: Management > Salon > Uitzonderingen > Voeg nieuwe Uitzondering toe voor bijvoorbeeld de maandag dat je extra open gaat

  Let op: Heb je al een uitzondering gemaakt dat je bijvoorbeeld je klanten niet online laat boeken? Dan krijg je een foutmelding omdat er al een uitzondering bestaat. Dan kan je het best onderstaand filmpje volgen en de salon openingsuren aanpassen. Je zorgt er dan met de medewerkersuren ervoor dat je niet alle extra geopende uren open bent voor klanten.

 2. Eventueel de openingstijden verruimen: Management > Salon > Uitzonderingen > Kies voor Nieuwe Uitzondering en voeg de datum en tijden toe waarop je extra open gaat met de salon. Doe dit voor elke dag dat je ruimer open wilt.

  Let op: Heb je al een uitzondering gemaakt dat je bijvoorbeeld je klanten niet online laat boeken? Dan krijg je een foutmelding omdat er al een uitzondering bestaat. Dan kan je het best onderstaand filmpje volgen en de salon openingsuren aanpassen. Je zorgt er dan met de medewerkersuren ervoor dat je niet alle extra geopende uren open bent voor klanten.


Stap 4: Pas de medewerkers uren aan

Je kan de uren van je medewerkers weer openzetten zoals ze altijd waren.

Je gaat niet extra open:

Ga je niet extra open met de salon? Dan hoef je niets te wijzigen in de uren van de medewerkers. Tenzij je natuurlijk bij de medewerkers ook uitzonderingen hebt opgegeven voor na 2 maart. Dat kan je controleren door te gaan naar:
Management > Medewerkers > Uitzonderingen > zie je een uitzondering staan na 2 maart die weg mag? Klik dan op het kruisje.

Je medewerkers gaan extra werken/ je salon gaat langer open

Gaan je medewerkers extra werken? Dan kan je dit aanpassen. Volg onderstaand filmpje om de medewerkers extra in te plannen

Je moet een aangepaste planning maken

Het kan ook zijn dat je een te groot team hebt voor je salon dat ze niet allemaal tegelijk kunnen werken. Je zou dan gebruik kunnen maken van deze planningstool om een planning te maken. Volg dan onderstaande filmpjes hoe je dit aan moet passen in het SMART programma

Hulp nodig bij een aangepaste planning maken? Check deze planningstool.

Volg dit filmpje als je MET het snipperdagenprogramma werkt:

Volg dit filmpje als je ZONDER snipperdagenprogramma werkt:


Stap 5: Pas het bevestiging en herinneringbericht aan

Zet je berichten weer AAN. En wijzig de tekst als deze niet meer klopt van zowel je bevestigingbericht als je herinneringbericht.

Bij deze voorbeeldteksten wat je zou kunnen gebruiken.

Tip: Bekijk onderstaand filmpje op je mobiel en doe het na op je computer/laptop


Stap 6: Doe een test: print een receptuur uit

Niets is minder fijn als je eindelijk weer een klant voor de balie staat en het niet lukt om een bonnetje uit de bonprinter te krijgen. Doe daarom vooraf dat je salon opengaat een test en print een receptuur uit.

 1. Ga naar Daggebruik in SMART

 2. Klik op 'Klanten'

 3. Zoek een klant op waarvan je zeker weet dat die een receptuur heeft

 4. Klik op 'Recepturen'

 5. Klik op het potloodje naast de receptuur

 6. Klik op 'print receptuur'

Doet je bonprinter het niet? Kijk dan op deze site voor de uitleg.

Kom je er dan nog niet uit? Geef ons dan een belletje.

Heb je het antwoord gevonden?